Informatii cu caracter general despre Timisoara


Localizare: in vestul Romaniei (in judetul Timis)
Timisoara are 134.6 km2
Se afla la o altitudine de 90 de metri
Are o populatie de 450,000 de locuitori
Oras cu locuitori inca din: 200 BC
Dateaza in cartile de istorie incepand cu anul 1212 AD


    Timisoara este un oras foarte vechi. Orasul s-a format deasupra vechii cetati romane Castrum Regium Themes. Aceasta dateaza inca din 1212.

    Timisoara, unul din cele mai mari orase din Romania a fost influentata de mai multe culturi pe parcursul anilor. Pe vremea romanilor era o cetate de intersectie care mai apoi a fost distrusa in secolul 13 de catre tatari. Armatele turcilor au ajuns aici in anul 1552 si Timisoara a devenit sub ocupatie/protectie otomana. Incepand cu anul 1718 a trait alte noi schimbari pe parcursul a doua secole de dominatie austriaca. Orasul Timisoara creste, cu timpul ajungand sa fie un important centru medieval commercial si un adevarat oras industrial. In ziua de azi, influentele culturii poporului German, Turc, Austriac,si Sarb sunt vizibile in multe locuri din oras.

    Orasul Timisoara se afla situat pe malul nordic al raului Bega si este bine cunoscut prin stilul arhitectural distinct si puternica viata culturala. Cunoscut de multi ca "mica Viena," Timisoara a fost si inca este orasul cu multe galeri de arta, orasul ce gazduieste numeroase spectacole muzicale si de teatru. Timisoara, a fost al doilea oras (dupa New York) care a folosit electricitatea pentru a ilumina strazile publice.

    Orasul cu clima temperata Timisoara are o multime de spatii verzi si piete publice care sunt locuri ideale unde te poti retrage. O plimbare prin parc, vederea privelistilor, o vizita la muzeu. Acestea sunt doar cateva din lucrurile pe care le poti face in Timisoara. Se merita sa explorezi orasul pe jos. Si, daca se intampla sa obosesti, poti lua tramvaiul oricand; Sistemul de tramvaie RATT este rapid si eficient.

    Biserici, o zona evreiasca, gradini elegante si o zona centrala unde nu au acces masini sunt doar cateva din lucrurile pe care orasul le are de oferit. Unele din monumentele gasite in inima orasului ofera privelisti panoramice fantastice, cat timp multitudinea de parcuri ale acestui oras fac din Timisoara, orasul "florilor", un oras in care te poti relaxa.

City Landmarks

    Timisoara este cunoscuta in ochii multora ca "Mica Viena". Orasul chiar isi merita porecla. Abundenta arhitecturii de secesionism este datorata secessionismului care sa dezvoltat in doua etape distincte de arhitectura. Prima faza a tinut pana la sfarsitul anului 1908 si designul din aceasta perioada era caracterizat de linii continue si de o multime de ornamente florale. A doua etapa a durat pana la inceputul Primului Razboi Mondial. In aceasta perioada designul era mai simplu fiind caracterizat de cladiri mai mari cu designuri geometrice de diferite forme. Secesionismul in Romania a reprezentat importanta legatura intre stilul Bizantin si stilul arhitectural modernist ce a aparut mai tarziu.
Timisoara EvreiascaMuzeuriLa o zi distanta

Esentiale